Verwerking van persoonsgegevens
De gegevens die je aan ons verstrekt, gebruiken we uitsluitend voor de communicatie en activiteiten van dit congres. Uiterlijk drie maanden na het congres, zal SPITZ congres en event jouw gegevens overdragen aan de opdrachtgever en uit haar eigen bestanden verwijderen. Lees hier onze volledige privacyverklaring.
Tijd
09:30 - 12:00 uur
Locatie
Wageningen Campus – IMPULSE gebouw, Stippeneng 2, 6708 WE Wageningen (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
Hoe maken we onze voedselproductie en consumptie toekomstbestendig onder veranderende klimaatomstandigheden en met oog voor mens, dier en natuur? Een mondiaal vraagstuk waar we als provincie een belangrijke bijdragen aan leveren. Hoe ? Door samen met partners te investeren in Foodvalley: hét netwerk van bedrijven en kennisinstellingen dat wereldwijd voorop loopt in het bedenken van oplossingen voor dit grote vraagstuk. U kunt op bezoek bij de thuisbasis van dit netwerk, de regio Foodvalley. Tijdens deze excursie spreekt u met de mensen die de oplossingen bedenken en zal u zien hoe we dat als provincie Gelderland samen met gemeenten en de rijksoverheid faciliteren en waarom dat belangrijk is voor de Gelderse inwoners.
Tijd
09:30 - 11:00 uur
Locatie
Omnisport Apeldoorn, de Voorwaarts 55, 7321 MA Apeldoorn (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
U wordt ontvangen in het Omnisport in Apeldoorn. Dit is het grootste multifunctioneel indoor sportcomplex van Oost Gelderland met een wielerbaan, topsporthal en atletiekbaan. Omnisport is tevens de thuisbasis van Volleybalvereniging SV Dynamo en Wielervereniging De Adelaar.
Het bestuur van de Adelaar leidt u rond en geeft u graag kijkje achter de schermen. U ziet een training op topniveau en we vertellen u meer over de ontwikkeling tot een open sportclub. Een open sportclub, is een club die in actieve verbinding staat met haar maatschappelijke partners en buurtbewoners in de omringende wijk of het dorp en, is gericht op het bevorderen van de sociale samenhang. Zo draagt een open club bij aan de leefbaarheid in dorpen en wijken. Doordat de club samenwerkt met andere partijen, versterkt dat uiteraard ook de club zelf. Hoe dit in de praktijk werkt voor een club en haar omgeving , daar vertellen we u graag meer over. De provincie Gelderland stimuleert deze ontwikkeling van harte.
Tijd
09:30 - 12:00 uur
Locatie
09.30 vertrek bij Orpheus met bus
Omschrijving
De opwek van duurzame energie betekent veel voor hoe we het elektriciteitsnet moeten gebruiken, ontwikkelen en beheren. Het elektriciteitsnet is vaak niet heel zichtbaar, maar er schuilt een interessante wereld achter. Bij een elektriciteitsstation in Apeldoorn krijgt u een rondleiding en krijgt u inzicht in het hoe en wat van het elektriciteitsnet en wat de energietransitie vraagt van het net.
Tijd
09:30 - 11:30 uur
Locatie
Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24, 7371 AA Loenen (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
Lekker, gezond en duurzaam eten uit de buurt. Op de herenboerderij de Groote Modderkolk is met ruim 130 huishoudens een coöperatie opgericht om in Loenen gezond en duurzaam voedsel te laten verbouwen. Onafhankelijk van de markt, in harmonie met de natuur en zonder winstoogmerk. Met deze coo?peratie exploiteren we een boerderij die jaarrond, exclusief voor de leden, verse en gezonde groenten, fruit, vlees en eieren levert. De Herenboerderij voorziet in ongeveer 60% van het eten dat je nodig hebt.
De Herenboerderij werkt duurzaam en zo natuurlijk mogelijk. Er worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daardoor krijg je gezond eten e?n het is goed voor de bodem en de biodiversiteit. We creëren zo een landschap waar bijen, insecten en vogels weer volop aanwezig zijn.
Herenboeren investeren in het gezond maken en houden van de bodem. Een gezonde bodem is de basis voor vitale en gezonde gewassen. Veel verschillende gewassen verbouwen, verkleint het risico op ziekten en plagen. Onze groenten en fruit worden zo nog voedzamer en gezonder.
Tijd
09:45 - 12:00 uur
Locatie
Vertrek 9.45 uur met bus bij Orpheus
Omschrijving
Energiecoöperatie deA heeft een paar jaar geleden op een aantal plekken in het gebied de Weteringsebroek energiebosjes gepland. In totaal nu 6,5 hectare verspreid in het gebied.
De energiebosjes zijn gepland als energievoorziening. Bedoeling is om periodiek te kappen en het hout te verwerken tot houtpellets. Houtpellets die geleverd worden aan bewoners en bedrijven die een houtpelletketel hebben. Op die manier is een mooie circulaire energieoplossing gevonden. Een alternatief voor de warmteproductie op aardgas.
De deelnemers brengen een bezoek aan het gebied om met eigen ogen de energiebosjes in het landschap te ervaren. Ook een bezoek aan een energiebosje dat begin dit jaar gekapt is, staat op het programma. Tot slot zal een bezoek gebracht worden aan de productielocatie waar het hout verwerkt wordt tot houtpellets.
Tijd
10:00 - 12:00 uur
Locatie
Oude Kerkplein 67/68, Ede (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
Honk1: Een pop-up store waar we nieuwe medewerkers scouten voor de (energie)techniek. Speciaal voor de provincie Gelderland opent de Parels Compagnie drie pop-up stores waar nieuwe instroom voor de (energie-)techniek gescout wordt. De pop-up stores zijn één maand geopend. Na Arnhem (september) en Apeldoorn (oktober) is Ede in de regio FoodValley de laatste die u kan bezoeken (november).
Honk1 is dé plek waar werkgevers, werkzoekenden, opleiders en overheid bij elkaar komen om de match voor de technische arbeidsmarkt te maken. Bezoekers krijgen alle ruimte om te ontdekken wat werken in de (energie-)techniek inhoudt. Ze kunnen in de pop-up store systemen en materialen uitproberen, met scouts in gesprek gaan over hun mogelijkheden en zo ontdekken waar ze goed in zijn. Vanuit die ontdekking gaan we op zoek naar een passende match met werkgever en/of (vervolg)opleiding.
Iedereen is welkom bij Honk1!
De Provincie Gelderland heeft de ambitie uitgesproken voor een energieneutraal Gelderland in 2050. De provinciale energie- en klimaatambities kunnen niet gerealiseerd worden zonder voldoende goed opgeleid personeel in dit kader. Om op huidige en toekomstige tekorten aan vakmensen in de energiebranche aan te pakken, dient dergelijk technisch talent ook op andere nieuwe wijze te worden aangeboord.
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Locatie
Lunch- en wijnbar Rembrandt Marktstraat 3, Apeldoorn (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
De ‘klimaatstraat’ Marktstraat/Beekstraat in Apeldoorn is onderdeel van een integrale aanpak van het centrum met kansen voor met name mitigatie en adaptatie. Gemeente Apeldoorn, waterschap Vallei & Veluwe, provincie (programma SteenGoed Benutten), onderwijsinstellingen (WUR) én partijen in het gebied (o.a. vastgoedeigenaren) werken samen aan een integrale aanpak in de geest van de zeven doelen van de omgevingsvisie. Naast mitigatie en adaptatie zijn de samenhangende thema’s o.a. biodiversiteit, mobiliteit, ruimtelijk planologisch, disfunctioneren gebied en gezonde leefomgeving. De centrumaanpak kan als voorbeeld fungeren voor andere gemeenten hoe een toekomst- en klimaatbestendige stad eruit kan zien. De aanpak is tevens een goede leerervaring op het gebied van mogelijkheden (in de bestaande stad) en integrale werkwijze.
Tijd
10:00 - 12:00 uur
Locatie
Papierfabriek DS Smit, Harderwijkerweg 41, Eerbeek (bezoeken op eigen gelegenheid, dit is de startlocatie)
Omschrijving
Tijdens het veldbezoek Eerbeek-Loenen 2030 nemen wij u mee door het dorp Eerbeek. Eerbeek is een dorp in de provincie Gelderland dat zich kenmerkt door de aanwezige papierindustrie. Samen met de gemeente Brummen en de industrie werken wij aan diverse projecten binnen Eerbeek. De rondleiding zal starten bij de grootste papierfabriek van Eerbeek, te weten DS Smith. Vanuit hier zullen wij u meenemen door het dorp. Gedurende de wandeling zullen wij bij meerdere projecten stilstaan en u hier iets vertellen over het desbetreffende project. De focus van dit veldbezoek ligt op het thema vestigingsklimaat.
Tijd
10:00 - 12:00 uur
Locatie
Papierfabriek DS Smith, Harderwijkerweg 41, Eerbeek (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
Het project Eerbeek-Loenen 2030 is een samenwerking tussen de provincie, de gemeente Brummen en de papierindustrie. De papierindustrie is gevestigd in de kern van het dorp Eerbeek, wat een unieke situatie oplevert. Een van de projecten binnen Eerbeek-Loenen 2030 is de energietransitie van de papierindustrie. Samen willen wij de papierindustrie klaar maken voor de energietransitie. Tijdens deze rondleiding door de papierfabriek willen wij u een inzicht geven van de werkzaamheden binnen de papierfabriek en ook laten zien hoe de papierindustrie momenteel al bezig is met de energietransitie. De focus van de rondleiding ligt dus op de energietransitie.
Tijd
10:00 - 11:30 uur
Locatie
Campus Woldhuis, Het Woldhuis 13 7325, WN Apeldoorn (bezoeken op eigen gelegenheid)
Omschrijving
Duurzaam levend Landgoed en LivingLab. We maken een wandeling met toelichting over Landgoed Woudhuis, een prachtig Stadslandgoed aan de Oostkant van Apeldoorn. Bij koffie met appeltaart vertellen we over Campus Woudhuis. Er is vervallen vastgoed, hoe brengen we dit landgoed tot ontwikkeling? We willen een inclusief landgoedbedrijf zijn: Alle werk doen we in een leer-werk bedrijf met mensen met een arbeidsbeperking. Op de Campus is een kennisplatform actief. Hoe maken we gebruik van up to date wetenschappelijke en praktische kennis en hoe delen we de ervaringen die wij opdoen? In ons gesprek leggen we deelnemers ook graag een paar vragen voor die ons bezighouden. In Campus Woudhuis werken 4 organisaties samen: IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, koepel voor speciaal Onderwijs de Onderwijsspecialisten en 's Heeren Loo. www.campuswoudhuis.nl
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Samenwerking tussen overheden gebeurt vaak in netwerkachtige constructies, waarbij ook inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meedoen. Dit vraagt om een andere manier van samenwerken.
Voor biodiversiteit, energietransitie en vestigingsklimaat geldt dit zeker. Samenwerken met de verschillende rollen en belangen van partners kan behoorlijk uitdagend zijn. Terwijl samen optrekken juist tot mooie resultaten kan leiden.
In deze workshop nemen we je (namens de Gelderland Academie) mee in hoe je gezamenlijk vanuit verschillende belangen kunt werken aan mooie resultaten, met veel draagvlak en energie.
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Hoe ontwikkel je een zonnepark dat past bij de Gelderse kwaliteiten? Vanuit deze vraag is de Gelderse ZonneWIJzer gemaakt. Een handreiking die de techniek van een zonneveld en landschappelijke kwaliteiten van Gelderland samenbrengt.
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Er zijn nog minstens 80.000 extra huizen nodig in Gelderland en misschien nog wel meer. Als de verhuisstroom vanuit de Randstad doorzet, als er steeds meer mensen alleen gaan wonen, als het aantal arbeidsmigranten blijft toenemen en jonge mensen in hun eigen regio willen blijven dan zijn er zeker in de steden snel meer woningen nodig. En die steden willen ook graag groen, gezond, leefbaar en bereikbaar blijven. Welke afspraken kunnen gemeenten, provincie, Rijk, bouwers en beleggers maken? Wat is er nodig om snel meer huizen te bouwen? laten we de prognoses los, gaan we bouwen in het groen, meer investeren in mobiliteitshubs, of moet iedereen gewoon geduld hebben en trekt de volgende recessie dit wel recht. We gaan graag met u in debat over de deals die u in de Woondeal Oost terug wilt zien.
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Energiecoöperatie deA heeft de dienst Duurzaam Huis ontwikkeld, waarmee bewoners geholpen worden met het verduurzamen van hun woning. Laagdrempelig aan de keukentafel. deA maakt daarbij gebruik van energiecoaches, energieadviseurs, lokale bedrijven en een bank.
De opzet van Duurzaam Huis wordt toegelicht en de resultaten die tot nu toe zijn bereikt. Verder worden een aantal dilemma’s gedeeld met de deelnemers.
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Hoe kun je als werkgever op een duurzame manier de bereikbaarheid verbeteren? Hoe lever je een bijdrage aan het Klimaatakkoord? Tijdens deze inspiratiesessie laten werkgevers uit de Cleantech Regio concrete voorbeelden en succesvolle resultaten zien hoe zij met schone mobiliteit aan de slag zijn gegaan. Zo gaat het om slimme maatregelen op het gebied van:
- stimuleren van de fiets; met doelgroepgerichte probeeracties en met de inzet van onze Landelijke Fietsambassadeur van Politie Eenheid Oost-Nederland!
- bottom-up-aanpak; via werknemers veranderen we het mobiliteitsbeleid in de regio met ons ambassadeursprogramma.
- verbreden van de aanpak: naast aandacht voor forenzen richt de Cleantech Regio zich ook op het slim bundelen van logistieke vervoersstromen. Daarnaast zijn we een van de voorlopers als het gaat om de realisatie van innovatieve vervoersmaatregelen. Een nieuwe fase in de wereld van Intelligente Transport Systemen (ITS) breekt aan waarbij de beschikbaarheid en uitwisseling van data en de inzet van innovatieve informatiediensten centraal staan.
- overstappen naar alternatieve brandstoffen zoals elektrisch rijden en rijden op waterstof. Wat komt er bij kijken?
Dit alles doen we door een actieve regionale samenwerking met het bedrijfsleven. Slimme ondernemers gaan voor duurzame mobiliteit!
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Omschrijving
Voedsel is een eerste levensbehoefte. Voedselproductie is dan ook onmisbaar. Maar voedsel heeft ook gevolgen voor de leefomgeving. Wereldwijd is de productie van voedsel verantwoordelijk voor circa 25% van de totale broeikasgasemissies, en voor circa 60% van het verlies aan biodiversiteit op land.
De effecten van voedsel op de leefomgeving kunnen worden weergegeven in een ‘voetafdruk’.Voor het voedsel van de gemiddelde Nederlander is circa 1800 m2 land nodig, en het veroorzaakt jaarlijks een uitstoot van circa 1500 kg broeikasgassen. Uit berekeningen blijkt dat de voetafdruk met ongeveer een derde kan dalen!
Er zijn vier manieren om de effecten van voedsel op de leefomgeving te verminderen:
Duurzamer eten
Minder voedsel verspillen
Efficiënter produceren
Zorgvuldiger produceren
Verduurzaming van de voedselconsumptie is niet alleen een taak van de boer of de consument. Een duurzamer dagelijks menu is alleen mogelijk als consumenten, maatschappelijke organisaties en alle partijen in de keten, van bord tot boer, hieraan meewerken. Overheden kunnen hierbij een cruciale rol spelen. Zo luiden enkele conclusies uit de PBL-publicatie Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.
Deze workshop geeft u inzicht én handvaten hoe u kunt bijdragen aan het verduurzamen van het voedsel. We spitsen toe op overheden zoals Gelderse gemeenten.
Tijd
11:15 - 12:15 uur
Omschrijving
Begin 2019 maakte wereldvolleybalbond FVIB bekend dat Nederland, samen met
Polen, in 2022 het WK Volleybal voor vrouwen mag organiseren. De speelsteden in Nederland zijn Arnhem,
Apeldoorn en Rotterdam. Gelredome wordt het hart van het evenement. Daar vinden de finales en
poulewedstrijden plaats.
Als provincie zijn we partner van dit evenement en hebben we de mogelijkheid dit te gebruiken om onze sportieve, maatschappelijke en economische doelstellingen te realiseren.
Nevobo en provincie Gelderland presenteren samen de inhoud van dit evenement en de kansen die het te bieden heeft.
Tijd
11:15 - 12:15 uur
Omschrijving
In het programma Vitale Vakantieparken werken Veluwse gemeenten, de provincie Gelderland, ondernemers en veel andere partijen sinds 2014 samen om allerlei vraagstukken aan te pakken die spelen op en rond de bijna 500 vakantieparken.
Naast inspanningen gericht op het versterken van het ondernemerschap, de herstructurering en transformatie van parken en het wonen op (voormalige) vakantieparken gaan we de komende jaren ook extra energie steken in het nemen van maatregelen om de duurzaamheid van de 472 vakantieparken te verbeteren. En daarmee ook bij te dragen aan een duurzamere Veluwe. Hierbij gaat het om de energietransitie, hoe zorgen we ervoor dat de parken niet alleen zelfvoorzienend worden maar wellicht ook een belangrijke energieproducent worden (Energiecooperate VVP) Het versterken van de biodiversiteit op de parken en in de omgeving door aangepaste beplanting en onderhoud. Circulariteit: minimaliseren van grondstofgebruik door hergebruik van producten, onderdelen en hoogwaardige grondstoffen. Maatregelen om het waterbergend vermogen van de parken te vergroten etc.
Ondernemers, overheden, onderwijs en anderen ontwikkelen de komende jaren tal van concrete maatregelen om de 5-6 duizend hectare oppervlak vakantieparken duurzamer te maken en zo ook bij te dragen aan een duurzamere Veluwe
Tijd
11:15 - 12:15 uur
Omschrijving
Demonstratie bewezen, slimme app. Integrale energietransitie door coöperatieve aanpak bij het delen van elektrische auto's.
Tijd
11:15 - 12:00 uur
Omschrijving
100 dagen Commissaris van de Koning
In zijn dagelijks werk bezoekt de Commissaris veelvuldig gemeenten, ondernemingen en instellingen. Maar het gesprek voeren met Gelderse inwoners blijkt beter te kunnen, zo bleek ook uit zijn honderddagenbrief waar hij het volgende aangaf: “Ik wil zelf ook veel meer in de nabijheid van de inwoners komen; dat is natuurlijk niet gemakkelijk met 2 miljoen mensen. Maar dat het die kant op moet, daar ben ik van overtuigd. maar het gaat wel om het directe contact: geen bezoeken maar gesprekken.”
De commissaris gaat dan ook graag met de zaal in gesprek over de vragen: hoe betrekken we onze omgeving bij ons werk? Maar ook hoe gaan we met elkaar om?
Tijd
11:15 - 12:15 uur
Omschrijving
De gemeente Bronckhorst heeft samen met bewoners een biodiversiteitsplan opgesteld. Vanuit het platform Op Morgen en met dit plan als basis werkt de gemeente aan een verbetering van de biodiversiteit. Hoe stel je een biodiversiteitsplan op, hoe betrek je bewoners en belangengroepen erbij, hoe gebruik je het plan voor wijzingen in het dagelijks beheer zijn onderwerpen die in deze deelsessie aan bod komen.
Tijd
12:30 - 13:00 uur
Omschrijving
De telling van algemeen voorkomende vogels is voor de Achterhoek vergeleken met de vogels die je daar mag verwachten (de basiskwaliteit). Dan ontstaat een inzicht waar meer vogels voorkomen dan verwacht en daar waar minder vogels voorkomen. Daarna zijn de vogels gekoppeld aan de landschappen waarin ze leven. Zo ontstaat aan de hand van het aantal vogels dat voorkomt inzicht van de kwaliteit van het landschap, voldoet het landschap aan de basiskwaliteit of niet. Naast vogels is ook gekeken naar planten, vlinders, reptielen en amfibieën.
Gemeenten, en andere partijen, kunnen door het landschap te herstellen dat hoort bij de vogels waar het minder goed mee gaat werken aan de verbetering van de leefomgeving van deze vogels. Met het versterken van het landschap neemt ook de biodiversiteit van het gebied toe.
Kom luisteren hoe deze methode die ook door Vogelbescherming Nederland wordt gehanteerd werkt.
Tijd
12:30 - 13:00 uur
Omschrijving
Hoe kunt u bij het bouwen meer aandacht hebben voor biodiversiteit en duurzaam. Heijmans heeft ervaring daarmee en zal vanuit de praktijk u meenemen in de mogelijkheden en aandachtspunten.
Tijd
12:30 - 13:00 uur
Omschrijving
Voorjaar 2019 kende Provinciale Staten ruim 4 miljoen subsidie toe aan de gemeente Ermelo om "Wijk-West" aardgasvrij te maken. Het gaat om 324 woningen van de Woningcorporatie Uwoon en 160 woningen van eigenaar-bewoners. Partijen zijn inmiddels voortvarend aan de slag gegaan. Zo zijn veel woningen inmiddels geïsoleerd en zijn proefwoningen voorzien van Infrarood panelen. Tijdens dit interessante programmaonderdeel wordt het plan van aanpak besproken en worden de eerste ervaringen toegelicht. Dit programmaonderdeel is met name interessant voor toekomstige bewoners van een aardgasvrije wijk,, bouwers, installateurs, medewerkers van woningcorporaties en ambtenaren). Zorg dat u erbij bent!
Tijd
12:30 - 13:00 uur
Omschrijving
1 januari 2019 is OHG opgericht en zijn zij voortvarend aan de slag gegaan met een aantal projecten. OHG is een instrument van SteenGoed Benutten en herstructurering werklocaties. Zij helpen projecten verder door het leveren van ontwikkelkracht en de inzet van revolverende middelen. Graag nemen we jullie mee in onze eerste ervaringen met behulp van een concrete casus.
Tijd
12:30 - 13:15 uur
Omschrijving
Het sociale dilemma
Gedeputeerde Van ’t Hoog & gedeputeerde Markink willen met u in gesprek over:
De groeiende druk op de ruimte is onlosmakelijk verbonden met een groeiende druk op de Gelderse samenleving. Ook dit levert de nodige vraagstukken op:
A) Hoe zorgen we voor voldoende draagvlak voor de transities waar wij als samenleving voor staan en houden we bijvoorbeeld de energietransitie betaalbaar voor de inwoners van Gelderland? Maar ook: hoe kunnen we daarbij innovatieve burgerinitiatieven meer en beter benutten en stimuleren? En, werken we als overheden meer en beter samen?
B) En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan blijven doen en voorkomen we dat nieuwe of andere vormen van sociale ongelijkheid ontstaan?
Tijd
12:30 - 13:15 uur
Omschrijving
Snel versus duurzaam
Uitbreiden van het stedelijke gebied, bijvoorbeeld aan de randen van de stad, we ontkomen er niet aan; zowel voor woningen als voor bedrijventerreinen. Maar hoe combineren we deze ontwikkeling met andere ruimtelijke claims, bijvoorbeeld natuur of duurzame energie opwekking, en houden we tegelijkertijd de bouwproductie hoog? Laten we het vrij of stellen we regels?
Treinen raken vol, fietsenstallingen puilen uit, de filedruk neemt toe, vervoersbewegingen van mensen en goederen nemen toe. Schone alternatieven komen op en zijn – onder meer in het kader van gezondheid en verstedelijking - hard nodig. Duurzaamheid, bereikbaarheid, leefbaarheid: hoe koppelen we deze ontwikkelingen op een slimme wijze?
Gedeputeerde Van der Wal & gedeputeerde Kerris gaan in gesprek over de dilemma’s:
Waar vinden we ruimte voor een groeiende economie en toenemende woonbehoefte: snel versus duurzaam? Hoeveel ruimte geven we weg aan de groeiende reisbehoefte?
Tijd
12:45 - 13:30 uur
Omschrijving
Ruimte voor duurzame energie
We zien een groeiende druk op de Gelderse leefomgeving vanwege de energietransitie. Duurzame energiebronnen - windturbines, zonneparken, warmtecentrales, (mest)vergisters, waterkrachtcentrales – moeten een plek krijgen in het Gelderse landschap. Kunnen we die ruimte bieden? En onder welke voorwaarden? In hoeverre laat duurzame opwekking zich bijvoorbeeld combineren met natuur? In hoeverre zijn we bereid om onze landbouwakkers om te zetten in zonneakkers? Eerst alle daken vol, voordat we nieuwe ruimte aansnijden? Of is het overal nodig?
Gedeputeerde Van der Meer & gedeputeerde Drenth gaan met u in gesprek over het dilemma:
Hoe geven we ruimte aan duurzame energie en wegen we concurrerende ruimteclaims af? Met specifieke aandacht voor natuur, landschap en landbouw.
Tijd
16:00 - 17:00 uur
Omschrijving
Het energievraagstuk is een wereldwijd en actueel vraagstuk. Het gaat aan niemand voorbij en raakt iedereen, ook in Gelderland. ‘Oude’ manieren van energie opwekken passen niet meer bij deze tijd. Gelderland gaat voor een klimaatneutraal Gelderland in 2050! Het begin van verandering is er, maar het tempo en de kracht waarmee moeten flink omhoog, willen we Gelderland in de toekomst schoon en gezond houden. We hebben geen tijd te verliezen!
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang heeft tot schone energie en dat dit leidt tot lokale oplossingen, lokale betrokkenheid en lokale banen? Pallas Agterberg zoekt naar de routes hiervoor. Een energiesysteem waarin elk gebouw een energiecentrale wordt, waar mensen met elkaar de vraagstukken oplossen en energie delen. Een omkering van het top down-systeem waar we vandaan komen. En als dit met energie kan, kan dit dan ook met voedsel, spullen, diensten? Als we dit in Nederland doen, kan dit dan overal? Pallas Agterberg werkt als directeur Strategie bij Alliander. Ze heeft verschillende nieuwe initiatieven opgezet om de decentrale duurzame toekomst vorm te geven, voor het uitwisselen van energie in een open source internet van energie. Ze kreeg in januari 2016 de eerste Cruquius
Tijd
16:00 - 17:00 uur
Omschrijving
We staan als overheden voor de uitdaging om te werken aan een goede balans tussen economische groei en het stimuleren van een duurzaam woon- en leefklimaat. Ook in Gelderland. Wat is daar voor nodig en wat vraagt dit van iedereen? Wat is de rol van de overheid en wat is de rol van het bedrijfsleven en wat betekent dit voor de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, om de maatschappelijke uitdagingen van nu op te lossen?
Dit zijn de vragen en onderwerpen die tijdens deze sessie aan de orde komen. De aftrap is aan directievoorzitter Jan Ummenthum van Rabobank Arnhem en omstreken, die ingaat op regionale economische trends en ontwikkelingen. Vervolgens licht Rudi Cartuyvels, COO van Vlaams onderzoeksinstituut Imec, toe waarom zij hebben besloten zich in Gelderland te vestigen en wat voor hun de belangrijkste factoren zijn geweest die Gelderland zo aantrekkelijk maken.
Gedeputeerde Christianne van der Wal sluit af, door u mee te nemen in de uitdagingen die zij voor zich ziet om Gelderland nog aantrekkelijker te maken om duurzaam te ondernemen, hoe zij daar tegen aan kijkt en wat dat volgens haar vraagt van bedrijfsleven en overheden.
Tijd
16:00 - 17:00 uur
Omschrijving
Gelderland heeft een rijke natuur. Zoals de Veluwe met haar bossen, heide, stuifzand en haar bijzondere dieren en planten. We hebben ook een Gelders Natuurnetwerk met allerlei verbindingen tussen natuurgebieden, zoals ecologische poorten, ecoducten en uiterwaarden. Deze gebieden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in en buiten Gelderland. Het beschermen en het versterken van deze verbindingen staat bij ons voorop. Tegelijkertijd merken we, ook in Gelderland, dat de variatie van planten en dieren daalt. Er is meer nodig om dit weer op peil te krijgen!
Louise Vet is een bioloog met een brede interesse in ecologie en evolutie. Zij verwierf internationale bekendheid met haar onderzoek aan multitrofe interacties, kennis die van belang is voor de verduurzaming van agro-ecosystemen. Daarnaast ziet zij het als haar missie om het belang van ecologische kennis uit te dragen naar het brede publiek. Dit doet zij door middel het verzorgen van columns en lezingen en regelmatig in de media op te treden. Sinds 1999 is Vet directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).